On-chain analyse
De meeste cryptomunten gebruiken publieke blockchains of contracten om gegevens en transacties te verifiëren. De data wordt dus al het ware publiekelijk “on-chain” geregistreerd en is voor iedereen zichtbaar. Het analyseren van deze data kan gebruikt worden om het marktsentiment trachten te achterhalen. Deze methode wordt on-chain analyse genoemd. On-chain analyse is vooral de laatste jaren een belangrijk hulpinstrument geworden voor cryptotraders en biedt bepaalde inzichten die een gewone technische analyse niet heeft. Zo kan men bijvoorbeeld afleiden hoeveel Bitcoin er van en naar exchanges stroomt. Of kan men het zogenaamde “smart money” volgen.
Tools
Webpagina’s zoals Etherscan laten je toe wallet adressen en transacties te raadplegen, maar geven geen samenvattend overzicht van de markt in zijn geheel. Als oplossing zijn er -vooral de afgelopen jaren- heel wat aanbieders op de markt gekomen die uitgebreide on-chain analyses aanbieden op basis van allerlei indicatoren en signalen. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld:
Populaire indicatoren
De hoeveelheid aan on-chain data die beschikbaar is, is enorm. Tal van indicatoren zijn dan ook beschikbaar. We sommen de 5 voornaamste op:
Nieuwe Bitcoin adressen
Bitcoin is koning. De hele crypto markt volgt quasi altijd de trend van Bitcoin. Stijgt Bitcoin, dan trekt deze stijging zich meestal door naar andere cryptomunten. Het is daarom enorm interessant om het aantal actieve Bitcoin adressen te volgen. op Glassnode kan je zo bijvoorbeeld filteren op Bitcoin adressen die meer dan 1000 BTC bezitten. Als zulke adressen toenemen in aantal, dan weet je dat dit waarschijnlijk institutionele investeerders zijn die de markt toetreden.
Smart money
Coin Days Destroyed (CDD)
Een van de oudere methodes van on-chain analyses, maar nog steeds vernoemenswaardig, is het Coin Days Destroyed principe. Dit is een soort van puntensysteem waarbij elke dag dat een munt (bv. 1 BTC) niet wordt gebruikt 1 punt ofwel 1 “coin day” krijgt. Wanneer die munt uiteindelijk wordt uitgegeven, worden de coin days op nul gezet (“vernietigd”) en geregistreerd door de CDD metriek.
Bijvoorbeeld:
- 2 BTC die 100 dagen inactief is, heeft 200 muntdagen geaccumuleerd.
- 0,5 BTC die 100 dagen inactief is, heeft 50 muntdagen opgebouwd.
- 10 BTC die 6 uur (0,25 dagen) inactief is, heeft 2,5 muntdagen geaccumuleerd.
CDD analyse is een belangrijk signaal naar het langetermijngedrag van een holder. Munten die lange tijd niet bewogen hebben en opeens worden uitgegeven kan in de markt, kan als opmerkelijk worden geïnterpreteerd.
Exchange in- en outflows
Exchange in- en outflow kan samengevat worden als het verkeer van cryptomunten tussen exchanges en hardware wallets. Wanneer cryptomunten van een hardware wallet worden gehaald om deze vervolgens te storten op een exchange, noemen we “exchange inflow”. Exchange outflow is het omgekeerde: munten worden uit een exchange gehaald.
Een toename van de inflow kan als een bearish signaal worden gezien. Wanneer er BTC van een hardware wallet wordt gehaald en op een exchange wordt gezet, is de kans groot dat de investeerder dit doet om te verkopen.
Een toename van de outflow wordt als bullish geïnterpreteerd. BTC van een exchange weghalen om deze op te slaan op een hardware wallet wil dikwijls zeggen dat de investeerder genoeg vertrouwen in de markt heeft om deze even bij te houden (holden).
Exchange netflow is het verschil in BTC die in- en uit de exchange stromen. (Inflow – Outflow = Netflow)
Spent Output Ratio (SOPR)
Deze indicator kijkt naar het verschil in aankoop- en verkoopprijs over een welbepaalde periode. De SOPR kan daarom een nuttig instrument zijn, omdat het de totale winst en het totale verlies weergeeft die op een bepaalde dag zijn gerealiseerd.
- Indien de SOPR-waarde groter is dan 1, impliceert dat de die dag verplaatste munten gemiddeld met winst worden verkocht (de verkochte prijs is groter dan de betaalde prijs).
- Is de SOPR-waarde minder dan 1, worden munten gemiddeld met verlies verkocht (de verkochte prijs is lager dan de betaalde prijs).
- Een SOPR-waarde van precies 1 impliceert dat de die dag verplaatste munten gemiddeld break-even worden verkocht
De SOPR kan in de praktijk ook aangewend worden om de top trachten in te schatten. Hoe hoger de SOPR boven de waarde 1 uitschiet, des te meer winsten er gerealiseerd worden, wat zou kunnen duiden dat een top nabij is (of althans dat de kans op een lokale of macro-top toeneemt).
Omgekeerd kan ook een dalende SOPR een indicatie geven van paniekverkoop of bearish omstandigheden.
Als de SOPR de 1 waarde test en vanaf daar terug omhoog springt, wil dit dikwijls zeggen dat “slimme” investeerders de dip kopen en accumuleren. De dalende trend van de SOPR is in dat geval allicht te wijten aan paniekverkopers.
Als de SOPR de door de waarde 1 zakt en hierop terug tegenaan botst maar er niet doorbreekt, kan dit een bearish confirmation zijn.
Conclusie
Er zijn heel wat indicatoren en hulpmiddelen om bepaalde marktinzichten te verkrijgen. Toch is het belangrijk te benadrukken dat on-chain analyse een indicatie en blijft en dus nooit een garantie kan geven welke richting een markt uitgaat. Geen enkele markt (of dit nu een cryptomarkt of aandelenmarkt betreft) is met zekerheid te voorspellen. Toch staat het vast dat deze indicatoren voor de cryptotrader een meerwaarde bieden bij het analyseren en interpreteren van een markt. Deze pagina biedt alvast een inleidend overzicht van welke middelen ter jouwe beschikking staan. Wil je je verder verdiepen in on-chain analyse, bekijk dan zeker de websites die wij hierboven meegaven.