Wat zijn cryptocurrencies

Cryptomunten, cryptovaluta, cryptocurrency of kortweg crypto, zijn digitale munten of tokens die cryptografisch versleuteld worden om zo veilige en decentrale transacties te kunnen verzekeren. De termen “cryptografisch” en “decentraal” zijn belangrijk om te onthouden. Cryptocurrency ontlenen hun benaming aan de encryptie die wordt gebruikt om de transacties te voltooien. Achter cryptocurrency schuilt geavanceerde code die ervoor zorgt dat data-opslag en data-overdracht veilig kan verlopen.

Een tweede belangrijk kenmerk is het decentrale karakter van cryptocurrency. Traditionele valuta (zoals de euro of dollar) vereisen een centraal orgaan zoals banken, andere financiële instellingen en/of overheden om een transactie tussen twee partijen te bewerkstelligen. Cryptocurrency daarentegen zijn niet afhankelijk van externe instellingen, maar berusten op een peer-to-peer systeem dat iedereen kan gebruiken, waar die zich ook bevindt. Voor de leek: peer-to-peer (P2P) wil zeggen dat een persoon of een toestel via een netwerk rechtstreeks kan communiceren met iemand zonder tussenkomst van een centrale server of autoriteit. Dit is meteen ook het mooie aan cryptocurrency: men kan eerlijk deelnemen zonder geografische beperking. Uitsluiting is dan in principe ook niet mogelijk zolang men toegang heeft tot het internet. Men kan stellen dat dit meteen één van de pijnpunten is van traditioneel fiat geld, waar monetaire uitsluiting zeker geen uitzondering is. Denk aan het faillissement van een land of recenter: aan Rusland dat door opgelegde sancties geen toegang meer had tot de US dollar ingevolge de Russische bezetting in Oekraïne (maart 2022) en waardoor de Russische roebel aanzienlijk in waarde daalde. Ook het bijprinten van geld kan tot ontwaarding van een munteenheid leiden. Dikwijls staat de gewone burger helaas machteloos t.a.v. deze beslissingen van hun overheden.

De regulatie van fiat geld door centrale banken en overheden kan dus drastische gevolgen hebben. Is het dan geen goed idee om traditionele fiat geld te vervangen door een cryptomunt? Neen, natuurlijk niet. Een overheid zal nodig blijven om een economisch beleid te voeren waarbij een economie kan aangewakkerd of afgekoeld worden.

Bovendien kan crypto -indien niet gereguleerd- makkelijk verborgen worden voor autoriteiten. Ook al laten de transacties van cryptocurrency publieke data achter waarmee niet geknoeid kan worden, blijft het relatief makkelijk om crypto-assets anoniem te bezitten. Een overheid zou zo controle verliezen over zijn monetair beleid, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Wat is blockchain-technology

Om het concept van crypto te begrijpen is het essentieel dat je weet wat de term blockchain precies betekent. Een blockchain is een verzameling van data en gegevens die niet gemanipuleerd of aangepast kunnen worden dan met een algemene consensus. Het blockchain-netwerk bestaat uit verschillende computers (we noemen dit nodes) die telkens consensus moeten bereiken indien men informatie wil toevoegen aan het netwerk. Het bereiken van deze consensus gebeurt door elk van de nodes afzonderlijk en dus gedecentraliseerd. Er is geen centraal orgaan dat de gegevens verifieert en registreert. Zodra dat er consensus is bereikt, wordt de informatie toegevoegd aan de blockchain en kan dit niet meer ongedaan worden gemaakt, tenzij er terug een consensus zou komen.

Onderstaand filmpje van “Nos op 3” legt de term blockchain duidelijk uit aan hand van een eenvoudig voorbeeld:

Het is belangrijk om te beseffen dat blockchain een technologie is, en dat deze technologie geen exclusiviteit van Bitcoin is zoals sommigen denken. Bitcoin is een netwerk dat gebruikt maakt van blockchain-technology, net zoals tal van andere netwerken, applicaties, enz. gebruik maken van deze technologie.
Het staat buiten twijfel dat blockchain een vernuftig staaltje technologie is. De toepasbaarheid in de praktijk is immens en dit zal zich zeker laten voelen in ons dagdagelijkse leven. Enkele voorbeelden waarbij blockchain-technologie enorme toegevoegde waarde kan bieden:

– Notaris: een notaris wordt op heden voornamelijk ingeschakeld om de authenticiteit van documenten na te gaan en te registreren. In principe zou een blockchain deze functie kunnen vervangen omdat verificatie in een blockchain netwerk kan gebeuren zonder tussenpersoon.

– Logistieke sector: bij internationaal transport komt tal van administratie kijken. Tjjdens het transport worden verzonden goederen talloze keren gekeurd door verschillende instanties van verschillende landen. Blockchain zou dit kunnen oplossen omdat gegevens en oorsprong van de goederen meteen geverifieerd kunnen worden. De cryptocurrency Vechain maakt hier onder andere al succesvol gebruik en heeft partners over de hele wereld.

– Verkiezingen: in veel landen worden politieke stemmingen nog met de hand geteld of erger: gemanipuleerd door overheden. Blockchain zou er kunnen voor zorgen dat verkiezingen niet gemanipuleerd kunnen worden.

We zullen in de toekomst zeker nog veel implementaties van blockchain-technologieën tegenkomen. Daarom zijn we er ook van overtuigd dat Bitcoin, de vader van alle blockchains, niet snel zal verdwijnen.  

Voordelen van cryptocurrency

– Decentraal, geen tussenpersoon nodig. En daarom in principe vrij toegankelijk voor iedereen. 

– Transacties gebeuren snel, veilig en betrouwbaar doordat deze decentraal geverifieerd worden en de data ervan op verschillende plaatsen in het netwerk wordt opgeslaan. 

– Transacties zijn transparant doordat deze steeds on-chain data achterlaten en de geschiedenis van transacties makkelijk kan getraceerd kan worden.

Nadelen van cryptocurrency

– Cryptocurrency zijn op heden te weinig gereguleerd. Er zijn veel malafide spelers op de markt. De transacties mogen dan wel transparant en te traceren zijn, dikwijls blijft de identiteit van de personen achter deze transacties anoniem. Indien iemand anders toegang krijgt tot je cryptofondsen en deze weghaalt, wordt het moeilijk deze te recupereren. 

– Er zijn op dit momenteel meer dan 10.000 soort cryptocurrencies. Een grote meerderheid van deze cryptomunten (de zogenaamde shitcoins) hebben weinig tot geen achterliggende waarde en zijn enorm speculatief. Pas dus op met welke cryptomunten je koopt! 

– Cryptocurrency , zelfs Bitcoin, zijn enorm volatiel. Grote prijsschommelingen zijn zeker geen uitzondering. Dit kan voor mooie opportuniteiten zorgen, maar zeker ook pijnlijke verliezen met zich meebrengen als de nodige voorzichtigheid niet in acht wordt genomen.

Waarom cryptocurrency aanschaffen

– Als investering

De eerste en voornaamste reden waarom mensen Bitcoin (en andere cryptocurrency) aanschaffen is een anticipatie op een koersstijging. De prijsgeschiedenis van Bitcoin lijkt dit ook te bevestigen. Sinds het moment dat Bitcoin voor het eerst op markt kwam in 2010 ging de prijs ongezien omhoog. Hierdoor zien velen Bitcoin als een goede lange termijn investering. Waarom we hier vooral Bitcoin vernoemen is uiteraard omwille van het feit dat we van Bitcoin de langste trackgeschiedenis hebben. Andere en nieuwere cryptocurrency kunnen zeker ook een goede investering zijn, maar zijn allicht wat risicovoller. Let zeker op voor de zogenaamde “pump – en dump” coins, waarover later meer.
 

– Als use case

De tweede reden is het gebruik in de praktijk ofwel de “use case” van cryptocurrency. Bepaalde cryptocurrency zijn technologisch enorm vernuftigd en hebben een enorme toepassing en nut in de praktijk. Hierbij kijken we vooral naar het Ethereum netwerk waarop verschillende smart contracts, gedecentraliseerde applicaties en andere toepassingen gebouwd kunnen worden. Ook worden er tal van cryptocurrency gebruikt voor gaming-toepassingen, decentralized finance, NFT’s, …

– Als store of value

Minder voorkomend maar zeker wel een begrijpelijke reden om cryptocurrency aan te schaffen (en hierbij kijken we terug vooral naar Bitcoin) is het geloof in Bitcoin als store of value. Een store of value is iets wat zijn koopkracht blijft behouden naar de toekomst toe en dat gemakkelijk geruild kan worden voor iets anders. Het is twijfelachtig (en te vroeg) om te zeggen of Bitcoin als echte store of value kan beschouwd worden, zeker gezien de volatiliteit, al zijn er zeker argumenten voor te vinden. Samenhangend met het geloof als store of value is het geloof in Bitcoin als revolutie tegen het hedendaagse financiële systeem en de aversie ten opzichte van banken. 

 

Bitcoin als investering

Omdat de overgrote meerderheid Bitcoin zal aanschaffen met als reden een prijsstijging in het vooruitzicht, gaan we even dieper in waarom dat Bitcoin een goede investering kan zijn. Noteer dat we het hier voorlopig enkel over Bitcoin hebben, omdat zeker niet elke cryptocurrency een goede investering is. Het is aangeraden jezelf als crypto-beginneling in het begin van je crypto-carrière vooral te focussen op Bitcoin en je zeker niet te verliezen in allerlei hypes die de ronde doen op social media. 

Waarom kan Bitcoin een goede investering zijn. Vooreerst is er het technologische aspect. Bitcoin is de eerste succesvol geImplementeerde blockchain en zal op deze manier door velen aanzien worden als de koning der blockchains. Blockchaintechnologie zal zich verder blijven ontwikkelen, en zal zich stilaan verankeren in allerlei toepassingen in de hedendaagse praktijk, maar er zal maar één “original” zijn. Eén voorloper waarbij het allemaal begon. 

Bovendien is het aantal Bitcoin beperkt in hoeveelheid. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoin gecreëerd worden, waarvan er op dit moment al een heel aantal verloren zijn gegaan. In tegenstelling tot fiat geld, dat steeds kan worden bijgeprint en onderhevig is aan inflatie, staat het maximum aantal Bitcoin op voorhand vast. Bitcoin is dus, net zoals goud, een schaars iets.

Het aspect van schaarste gecombineerd met de toenemende populariteit van cryptocurrency zorgt ervoor dat Bitcoin door velen als een goede lange termijn investering wordt gezien.

Dit vertaalt zich ook in de praktijk. Steeds meer wordt Bitcoin geadopteerd door grote bedrijven en instituties. Zo zien we veel bedrijven hun toepassingen aanpassen naar Bitcoinvriendelijke gebruiksmogelijkheden. Zo voegde PayPal onlangs de mogelijkheid toe crypto te versturen, ontvangen en te bewaren via hun platform. Ook banken zijn de mogelijkheid aan het onderzoeken tot zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC), wat eigenlijk niet kan beschouwd worden als echte cryptocurrency, maar wel degelijk geïnspireerd door. Meer nog, sommige bedrijven zijn Bitcoin zelfs aan het verwerven als onderdeel van hun investeringsportefeuille.

Omwille van bovenstaande redenen staan wijzelf, bij Cryptoracle, steevast positief t.a.v. Bitcoin en geloven we dat Bitcoin op lange termijn een goede investering kan zijn.

Belangrijk: Wel willen we benadrukken dat je een aantal zaken en risico’s in acht moet nemen alvorens je begint met het investeren in Bitcoin en/of andere cryptocurrency.

Begin er niet zonder nadenken aan! Om je voor te bereiden op jouw crypto-avontuur, is het uitermate belangrijk dat je volgende punten goed doorneemt en beseft:

– Bitcoin (en andere crypto) zijn enorm volatiel. Enorme prijsschommelingen van 10 tot 50% verschil zijn geen uitzondering.

– Het is beter een kleiner bedrag periodiek te investeren dan een groot bedrag meteen in zijn geheel te investeren. We noemen dit Dollar Cost Averaging (DCA). Zo koop je steeds aan aan een gemiddelde prijs over een welbepaalde periode.

– Neem op tijd winsten bij een aanhoudende koersstijging. Dit is een veelgemaakte beginnersfout. Een aanhoudende koersstijging gaat vaak gepaard met een euforisch gevoel waardoor emoties de bovenhand kunnen nemen en mensen te gehecht geraken aan hun holdings. Winsten worden hierdoor veel te laat (of zelfs niet) genomen. Bepaal daarom op voorhand een objectief doel naar waar je zult handelen. Neem bijvoorbeeld 20% winst als de koers bedrag X bereikt. Een tweede maal 20% als de koers verder stijgt tot bedrag Y, enz. Hou je vervolgens aan dit plan!

– Investeer enkel wat je bereid bent te verliezen. Geen enkele vorm van beleggen is volledig risicoloos, en Bitcoin is hierop geen uitzondering. Beleggen in Bitcoin en cryptocurrency staat op geen enkele manier garant staat voor winst. Het is belangrijk om te beseffen dat beleggen in Bitcoin en cryptocurrency nog steeds een relatief nieuwe en risicovolle vorm van beleggen is. Maar voor de belegger met de juiste kennis en voorbereiding, kan het zijn of haar portefeuille een aantrekkelijke boost geven op lange termijn.

– Het is nooit een slecht idee om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Zet daarom dus nooit alles in op Bitcoin of een welbepaalde cryptocurrency. Er zijn genoeg andere vormen van beleggen: investeren in aandelen, ETF’s, bonds, goud,… Wij raden daarom steeds aan je in te lezen op andere beleggingsmogelijkheden om zo het risico te verspreiden.

Als je bovenstaande punten goed opslaat en onthoudt, ben je al een stap verder dan de meeste crypto-investeerders.

Cryptocurrency kopen

Crypto kan je relatief makkelijk aankopen door je te registreren bij een crypto-exchange of een broker.  Opmerking: het is niet altijd geweten dat er een verschil is tussen een exchange en een broker. Een cryptocurrency exchange is een platform waar gebruikers cryptocurrency kunnen verhandelen en uitwisselen met andere gebruikers. Ze bieden toegang tot een brede selectie van digitale activa en gebruikers kunnen rechtstreeks met elkaar handelen. Een cryptocurrency broker daarentegen, is een tussenpersoon die cryptocurrency verkoopt en aankoopt voor zijn klanten. In plaats van rechtstreeks met andere gebruikers te handelen, kopen ze cryptocurrency op een exchange en verkopen ze het vervolgens aan hun klanten tegen een meerprijs. Brokers bieden vaak een meer gebruiksvriendelijke interface en klantenservice, maar hebben vaak hogere kosten en lagere liquiditeit dan exchanges.Het is belangrijk om te onthouden dat zowel brokers als exchanges hun eigen voor- en nadelen hebben. Voordat je besluit om cryptocurrency te kopen, is het belangrijk om onderzoek te doen en te beslissen welke optie het beste bij je behoeften en verwachtingen past.

In België en Nederland zijn er verschillende crypto-exchanges waar je terecht kan, maar de bekendere zijn: Binance, Coinbase, Bitvavo en Crypto.com. Hieronder bespreken we elk van deze aanbieders in meer detail.

Binance: Binance is een van de grootste crypto-exchanges ter wereld. Het platform biedt een breed aanbod aan digitale valuta, waaronder Bitcoin, Ethereum en diverse altcoins. Binance heeft op dit moment het grootste aanbod om digitale valuta tegen elkaar te verhandelen en te gebruiken voor staking en lenen. Binance staat bekend om de enorm lage handelskosten (slechts 0,10%) en de snelle verwerking van transacties. Daarnaast heeft Binance veruit de meest geavanceerde functies waardoor de meer ervaren crypto-trader zeker niets te kort zal komen.

Coinbase: Coinbase is een van de populairdere crypto-exchanges in België en Nederland. Het platform is gebruiksvriendelijk en biedt een eenvoudige manier om in digitale valuta te investeren. Coinbase is ook een van de weinige exchanges die vergunningen heeft van de overheid om cryptovaluta te verhandelen. Het platform biedt gebruikers de mogelijkheid om cryptocurrency te kopen met fiat-valuta, zoals euro’s, en om digitale valuta op een beveiligde manier op te slaan.

Bitvavo: Bitvavo is een Nederlandse crypto broker die zich richt op de Nederlandse en Belgische markt. Het platform biedt lage handelskosten en de mogelijkheid om digitale valuta te kopen met euro’s. Bitvavo is enorm gebruiksvriendelijk en wordt door veel Belgen en Nederlanders gebruikt door de mogelijkheid van een volledig Nederlandstalige interface. Bovendien is het platform gereguleerd en wordt het als een betrouwenswaardige en veilige exchange beschouwd.

Crypto.com: Crypto.com is een gevestigde crypto-exchange met een brede selectie aan digitale valuta. Naast de lage handelskosten wordt Crypto.com door velen ook gekozen door de interessante leen -en staking voorwaarden die het biedt. Voor bepaalde coins biedt het relatief hoge returns en APY’s vergeleken met andere platforms. Ook zijn er interessante cash-back voorwaarden op de Crypto.com Visa kaart, al is het jammer dat deze cashback vorig jaar 2022 werd verminderd. 

Cryptocurrency veilig beheren

We kunnen niet benadrukken hoe belangrijk het is je cryptocurrency veilig en verantwoord te beheren. Te vaak zie je horror verhalen passeren over mensen die hun crypto verloren door hackers, phishing of technische fouten. Het mooie aan cryptocurrency is meteen ook een zwakte: door het decentrale karakter is er geen tussenpartij zoals een bank die garant staat voor jouw cryptocurrency als dingen de mist in gaan. Onthou: je bent zélf verantwoordelijk voor jouw crypto! Hieronder vind je een aantal tips over hoe je je cryptocurrency veilig kunt beheren.

Bewaar je wachtwoorden offline

Wachtwoorden, keys of recovery phrases, het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat enkel jij toegang hebt tot jouw portefeuille en crypto. Zodra iemand anders toegang heeft tot deze zaken, heeft deze persoon in principe ook toegang tot jouw crypto. Geef daarom nooit wachtwoorden uit aan derde partijen, zelfs niet als deze op het eerste zicht te vertrouwen lijken. Bij voorkeur bewaar je jouw wachtwoorden ook offline, in bijvoorbeeld een schriftje dat je ergens veilig bewaart thuis. Jouw computer is immers ook kwetsbaar voor cyber-aanvallen. 

Gebruik een hardware wallet

Een hardware wallet is een fysiek apparaat dat speciaal is ontworpen om cryptocurrency op te slaan. Het werkt als een USB-stick en heeft geen verbinding met internet, waardoor het minder kwetsbaar is voor hackers. Het is belangrijk om te zorgen dat je hardware wallet van een betrouwbare leverancier afkomstig is. De hardware wallets van Ledger en Trezor zijn de bekendste en meest gebruikte. Bewaar jouw hardware wallet bovendien ergens veilig en belangrijker: schrijf jouw seed phrase op papier en bewaar deze ergens veilig en offline. Indien je jouw hardware wallet dan toch kwijt geraken, kan je met jouw seed phrase alsnog jouw cryptocurrency herstellen.

Maak gebruik van een betrouwbare exchange

Als je cryptocurrency wilt kopen of verkopen, moet je een exchange gebruiken. Het is belangrijk om te zorgen dat jouw exchange betrouwbaar is en een goede reputatie heeft. Kies een beurs die een goede beveiliging heeft en regelmatig backups maakt, zodat je niet het risico loopt dat je gegevens verloren gaan bij een technische storing. Hierboven werd al een opsomming gemaakt van betrouwbare exchanges. Indien je niet actief trade met jouw cryptomunten en je sowieso van plant bent jouw crypto een tijd bij te houden, is het het verstandigst deze van de exchange te halen en naar een offline hardware wallet (zie eerder) te verhuizen. De geschiedenis leert ons dat geen enkele exchange 100% veilig is. Zo zijn er in het verleden al verscheidene exchanges door liquiditeitsproblemen in faillissement terecht gekomen, en de kans is enorm klein dat je dan jouw cryptomunten nog terug ziet.

Gebruik 2FA (tweestaps) verificatie

Veel exchanges, platformen en cryptoapps bieden de mogelijkheid om 2FA (tweestapsverificatie) in te stellen. Hiermee krijg je naast je wachtwoord ook een unieke code via sms of een authenticatie-app, die je moet invoeren bij het inloggen. Hierdoor is het voor hackers moeilijker om bij je account te komen, aangezien ze niet alleen je wachtwoord, maar ook je telefoon nodig hebben.

Conclusie

Met deze korte inleiding ben je klaar om jouw eerste cryptomunten aan te schaffen en heb je alvast een basis gelegd om je reis in de wereld van cryptocurrency verder te zetten. Je hebt geleerd wat cryptocurrency en blockchaintechnologie zijn, kent de risico’s die komen kijken bij het investeren in crypto en weet hoe je jouw crypto veilig kan beheren. Het is belangrijk op te merken dat deze inleiding slechts een eerste stap is in de immens brede wereld van cryptocurrency. Er zijn nog tal van andere onderwerpen waarin je je kan verdiepen, zoals regelgeving, belastingen, nieuwe technologische ontwikkelingen, DeFi, smart contracts, web3, en zoveel meer. Deze topics zullen bij uitbreiding van onze website één voor één aan bod komen. We hopen dat deze inleiding alvast je interesse heeft gewekt en je aanmoedigt om meer te ontdekken over de revolutionaire wereld van cryptocurrency.

Inleiding tot cryptocurrency