Ethereum
ETH

$ 3,289.95
0.03148368 BTC
Marketcap
$ 396,267,639,364
Volume (24h)
$ 22,826,761,564
Circulating Supply
120,501,752 ETH
Total Supply
120,501,752 ETH

Wat is Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerd opensource-blockchainsysteem dat zijn eigen cryptocurrency, Ether, heeft. ETH fungeert als platform voor talloze andere cryptocurrencies en voor de uitvoering van gedecentraliseerde slimme contracten.

Ethereum werd voor het eerst beschreven in een whitepaper uit 2013 door Vitalik Buterin. Buterin, samen met andere medeoprichters, wist financiering voor het project veilig te stellen in een online openbare crowd sale in de zomer van 2014. Het projectteam slaagde erin om 18,3 miljoen dollar aan Bitcoin op te halen, en de prijs van Ethereum tijdens de initiële muntaanbieding (ICO) was 0,311 dollar, waarbij meer dan 60 miljoen Ether werd verkocht. Als we kijken naar de huidige prijs van Ethereum, betekent dit dat het rendement op investering (ROI) een geannualiseerd percentage van meer dan 270% bedraagt, wat neerkomt op bijna verviervoudiging van je investering elk jaar sinds de zomer van 2014.

De Ethereum Foundation lanceerde officieel de blockchain op 30 juli 2015, onder de codenaam “Frontier”. Sindsdien zijn er verschillende netwerkupdates geweest, zoals “Constantinople” op 28 februari 2019, “Istanbul” op 8 december 2019, “Muir Glacier” op 2 januari 2020, “Berlin” op 14 april 2021, en meest recentelijk op 5 augustus 2021, de “London” hard fork.

Het eigenlijke doel van Ethereum is om een wereldwijd platform te worden voor gedecentraliseerde applicaties, waardoor gebruikers van over de hele wereld software kunnen schrijven en uitvoeren die bestand is tegen censuur, uitval en fraude.


– Wie zijn de oprichters van Ethereum?

Ethereum heeft in totaal acht mede-oprichters, een ongewoon groot aantal voor een crypto-project. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op 7 juni 2014 in Zug, Zwitserland.

De Russisch-Canadese Vitalik Buterin is waarschijnlijk de bekendste van het stel. Hij heeft het oorspronkelijke whitepaper geschreven waarin Ethereum voor het eerst werd beschreven in 2013 en werkt tot op de dag van vandaag nog steeds aan het verbeteren van het platform. Voor ETH mede-oprichtte Buterin Bitcoin Magazine, een nieuwswebsite over Bitcoin.

De Britse programmeur Gavin Wood wordt beschouwd als de op een na belangrijkste mede-oprichter van ETH. Hij codeerde de eerste technische implementatie van Ethereum in de programmeertaal C++ en stelde Ethereum’s eigen programmeertaal Solidity voor. Hij was ook de eerste Chief Technology Officer van de Ethereum Foundation. Voor Ethereum werkte Wood als onderzoeks­wetenschapper bij Microsoft en daarna richtte hij de Web3 Foundation op.

Tot de andere mede-oprichters van Ethereum behoren:

Anthony Di Iorio, die het project financieel ondersteunde tijdens de beginfase van de ontwikkeling.
Charles Hoskinson, die een belangrijke rol speelde bij het oprichten van de in Zwitserland gevestigde Ethereum Foundation en het juridische kader ervan.
Mihai Alisie, die hielp bij het oprichten van de Ethereum Foundation.
Joseph Lubin, een Canadese ondernemer die, net als Di Iorio, Ethereum financierde in de beginfase en later een incubator genaamd ConsenSys oprichtte voor start-ups gebaseerd op ETH.
Amir Chetrit, die hielp bij het mede-oprichten van Ethereum maar zich vroeg in de ontwikkeling terugtrok.
Wat maakt Ethereum uniek?
Ethereum heeft het concept van een blockchain smart contract platform pionierend. Smart contracts zijn computerprogramma’s die automatisch de acties uitvoeren die nodig zijn om een overeenkomst tussen verschillende partijen op het internet te vervullen. Ze zijn ontworpen om de behoefte aan vertrouwde tussenpersonen tussen contractanten te verminderen, waardoor transactiekosten worden verlaagd en transactiebetrouwbaarheid wordt vergroot.

De belangrijkste innovatie van Ethereum was het ontwerpen van een platform waarmee smart contracts kunnen worden uitgevoerd met behulp van de blockchain, waardoor de reeds bestaande voordelen van smart contract technologie verder worden versterkt. Ethereum’s blockchain is ontworpen als een soort “één computer voor de hele planeet”, theoretisch in staat om elk programma robuuster, bestand tegen censuur en minder vatbaar voor fraude te maken door het uit te voeren op een wereldwijd gedistribueerd netwerk van openbare knooppunten, zoals mede-oprichter Gavin Wood uitlegde.

Naast smart contracts kan Ethereum’s blockchain andere cryptocurrencies, genaamd “tokens”, hosten door het gebruik van de ERC-20 compatibiliteitsstandaard. In feite is dit tot nu toe het meest gebruikelijke gebruik van het ETH-platform: tot op heden zijn er meer dan 280.000 ERC-20-compatibele tokens gelanceerd. Meer dan 40 daarvan behoren tot de top 100 cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie, zoals USDT, LINK en BNB. Sinds de opkomst van Play2Earn-spellen is er een aanzienlijke toename van interesse in de ETH naar PHP-prijs.


– Wat is Ethereum Name Service?

Ethereum Name Service, ook wel bekend als ENS, is een gedistribueerd en uitbreidbaar namensysteem gebaseerd op de Ethereum blockchain. Het is in feite de Web3-versie van DNS, wat staat voor domeinnaamservice.

In zijn oorspronkelijke staat bestaat een cryptocurrency-adres uit een lange reeks cijfers en letters die bedoeld zijn om door computers te worden gelezen. Het kan er bijvoorbeeld zo uitzien: “0xDC25EF3F5B8A186998338A2ADA83795FBA2D695E”. Dit kan verwarrend zijn om te lezen en in sommige gevallen zelfs leiden tot het verlies van fondsen.

ENS biedt een oplossing voor dit probleem van lange en verwarrende crypto-adressen door mensleesbare namen toe te wijzen aan machinleesbare identificatoren zoals Ethereum-adressen, metadata, andere cryptocurrency-adressen en contenthashes. Met ENS kan het lange adres hierboven iets eenvoudigs worden zoals “Alice.eth” en kun je elk type cryptocurrency of NFT ontvangen via je ENS-domein.

ENS is gebaseerd op twee Ethereum smart contracts. De eerste is het ENS-register, dat drie essentiële stukken informatie registreert: de eigenaar van het domein, de resolver voor het domein en de cachetijd voor alle records onder het domein. Het tweede smart contract is de Resolver, die de domeinnaam vertaalt naar een machinleesbaar adres en vice versa.

Het is vermeldenswaard dat ENS naast het integreren van .eth-namen ook ondersteuning biedt voor de meest populaire DNS-namen, waaronder .com, .org, .io, .app en verschillende anderen.


– Wat is een Ethereum Killer?

Sinds de oprichting heeft Ethereum zijn positie behouden als de op een na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. Maar net als elk ander bestaand blockchainnetwerk is Ethereum niet perfect. Met name de bestaande blockchain kampt met hoge transactiekosten en een lage verwerkingssnelheid van 15 tot 30 transacties per seconde.

Hoewel er al plannen zijn om deze tekortkomingen op te lossen via verschillende upgrades, hebben veel concurrenten van deze vertraging gebruik gemaakt om crypto-gebruikers goedkopere en snellere transacties aan te bieden.

De term “Ethereum Killer” ontstond rond 2016/2017 toen alternatieve blockchains zoals Cardano hun intrede deden in de cryptoscene. In 2018 maakte EOS zijn debuut als de volgende “Ethereum killer” en haalde $4,1 miljard op bij investeerders, het hoogste bedrag dat ooit via een ICO was gegenereerd. Sindsdien zijn andere platforms zoals Tezos, Solana, Fantom, Avalanche en Binance Smart Chain opgedoken als mogelijke Ethereum-killers.

Elk van deze blockchains maakt gebruik van een ander consensusmodel om de beperkingen van Ethereum’s proof-of-work (PoW) aan te pakken. Zo maakt Solana gebruik van proof-of-history (PoH), terwijl Binance Smart Chain zowel proof-of-authority (PoA) als delegated proof-of-stake (DPoS) gebruikt.

Desondanks is geen van deze alternatieve blockchains erin geslaagd Ethereum van zijn positie als op een na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie te stoten. Ethereum is ook momenteel het grootste blockchainplatform voor NFT-handelsactiviteiten.


– Ethereum London Hard Fork

Het Ethereum-netwerk heeft te kampen gehad met hoge transactiekosten, die vaak pieken tijdens periodes van grote vraag. In mei 2021 bereikte de gemiddelde transactiekosten van het netwerk een hoogtepunt van $71,72.

Naast de hoge kosten van transacties kampt de toonaangevende altcoin ook met schaalbaarheidsproblemen.

Zoals al vermeld, zijn er plannen om over te stappen naar een proof-of-stake-algoritme om de schaalbaarheid van het platform te vergroten en een aantal nieuwe functies toe te voegen. Het ontwikkelingsteam is al begonnen met het transitieproces naar ETH 2.0, waarbij onderweg enkele upgrades zijn geïmplementeerd, waaronder de London hard fork.

De London-upgrade ging live in augustus 2021. Het omvatte vijf Ethereum Improvement Proposals (EIP’s), namelijk EIP-3529, EIP-3198, EIP-3541, en met name EIP-1559 en EIP-3554.

EIP-1559 is waarschijnlijk de meest populaire upgrade van alle EIP’s.


– Wat is EIP-1559?

De EIP-1559-upgrade introduceert een mechanisme dat de manier verandert waarop gasvergoedingen worden geschat op de Ethereum-blockchain. Voor de upgrade moesten gebruikers deelnemen aan een open veiling waarbij hun transacties werden opgepikt door een miner. Dit proces staat bekend als een “eersteprijsveiling” en zoals verwacht wint de hoogste bieder.

Met EIP-1559 wordt dit proces afgehandeld door een geautomatiseerd biedingssysteem en er is een vastgestelde “basisvergoeding” voor transacties die in het volgende blok worden opgenomen. Deze vergoeding varieert op basis van hoe druk het netwerk is. Bovendien kunnen gebruikers die hun transacties willen versnellen een “prioriteitsvergoeding” betalen aan een miner voor snellere opname.

EIP-1559 introduceert ook een mechanisme voor het verbranden van vergoedingen. Een deel van elke transactievergoeding (de basisvergoeding) wordt verbrand en uit omloop gehaald. Dit is bedoeld om de omloopvoorraad van Ether te verlagen en mogelijk de waarde van de token in de loop van de tijd te verhogen.

Interessant genoeg heeft het netwerk minder dan twee maanden na de implementatie van de London-upgrade al meer dan $1 miljard aan Ether verbrand.


– Ethereum 2.0

In 2022 is het de bedoeling dat Ethereum overstapt naar proof-of-stake met de Ethereum 2.0-update. Deze overstap staat al op de Ethereum-roadmap sinds de oprichting van het netwerk en zou een nieuw consensusmechanisme introduceren, evenals sharding als een schaaloplossing. De huidige Ethereum-keten wordt de Beacon-keten en zal dienen als een afwikkelingslaag voor smart contract-interacties op andere ketens.

In het laatste deel van 2021 werd de Arrow Glacier-update van Ethereum uitgesteld tot juni 2022. Tot die tijd verwacht Vitalik Buterin dat de weg naar het eindspel van het netwerk gevormd zal worden door optimistic rollups en Zk-rollups.

In januari 2022 kondigde de Ethereum Foundation aan dat ze de term “Ethereum 2.0” zouden verwijderen om “toekomstige gebruikers te behoeden voor het navigeren door dit verwarrende mentale model”. Ze legden uit dat de voorheen gebruikte termen “Ethereum 1.0” nu de “uitvoeringslaag” genoemd worden, terwijl “Ethereum 2.0” nu de “consensuslaag” wordt genoemd. Dit is uiteindelijk bedoeld om een nauwkeurigere versie van de Ethereum-roadmap te bieden.

In een update over de voortgang van de Merge, tweette Ethereum-ontwikkelaar Tim Beiko op 13 april 2022 een update over de voortgang van de Merge, waarbij hij verklaarde dat ze “zeker in het laatste hoofdstuk van PoW op Ethereum” zitten. Hij noemde ook dat gebruikers kunnen verwachten dat het enkele maanden na juni zal plaatsvinden, hoewel er geen exacte datum werd gegeven. Dit volgde op de eerste mainnet shadow fork – om de overgang naar PoS op Ethereum te testen – die succesvol werd geïmplementeerd op 11 april 2022.


– De Ethereum Merge

In 2022 hernoemde Ethereum de overgang van proof-of-work naar proof-of-stake van Ethereum 2.0 naar The Merge. The Merge ging live op 15 september 2022, nadat de samenvoeging van het Goerli-testnet succesvol was afgerond op 11 augustus 2022.

The Merge implementeert verschillende belangrijke veranderingen in Ethereum. Ten eerste combineert het de bestaande PoW Ethereum-mainnet met de Beacon-keten, een PoS-keten. Samen zullen de twee ketens het nieuwe proof-of-stake Ethereum vormen, dat bestaat uit een consensuslaag en een uitvoeringslaag. De consensuslaag synchroniseert de ketenstatus in het netwerk, terwijl de uitvoeringslaag de transacties en de productie van blokken afhandelt.

Ten tweede vermindert The Merge aanzienlijk de uitgifte van ETH. Dit wordt de “triple halving” genoemd als een knipoog naar de Bitcoin-halvering, omdat The Merge de uitgifte van ETH met 90% vermindert. Met meer dan 14 miljoen ETH al gestaked, zou ETH zeer goed deflatoir kunnen worden na de overgang. Bovendien wordt verwacht dat stakers tussen de 8% en 12% jaarlijkse rente kunnen verdienen volgens huidige voorspellingen. Gestakte ETH kan echter niet direct na The Merge worden opgenomen – dit zal pas mogelijk zijn na de Shanghai-upgrade, naar schatting 6 tot 12 maanden later.

The Merge zal de transactiecapaciteit niet vergroten of de gasvergoedingen verminderen, aangezien de blokproductiesnelheid ongeveer hetzelfde blijft, namelijk 12 seconden (momenteel 13 seconden). Het zal ook geen on-chain governance mogelijk maken, aangezien protocolwijzigingen nog steeds buiten de keten worden besproken en besloten door belanghebbenden.

Belangrijk is dat de overgang naar PoS naar verwachting het jaarlijkse energieverbruik van Ethereum zal verminderen van 112 TWh/jaar naar slechts 0,01 TWh/jaar – een daling van 99,9%. Deze vermindering heeft investeerders doen verwachten dat er een instroom van institutioneel geld zal zijn in een “groenere” Ethereum. Aan de andere kant streven Ethereum miners, in een industrie die naar schatting $19 miljard waard is, naar ETHPoW, een mogelijke hard fork van Ethereum op basis van proof-of-work. We leggen de belangrijkste verschillen uit in ons artikel ETH PoS vs ETH PoW.


– Ethereum Shanghai-upgrade

De grootste Ethereum-upgrade sinds The Merge is de Shanghai-upgrade. Deze upgrade stelt ETH-stakers in staat om hun ETH te ontgrendelen en ETH-beloningen op te nemen van de Beacon-keten. Tijdens The Merge werd de Ethereum proof-of-work-keten samengevoegd met de proof-of-stake Beacon-keten. In plaats van te minen, zetten validatoren 32 ETH in om het netwerk te beveiligen. Stakers kunnen hun inzet echter pas ongedaan maken en ETH opnemen na de Shanghai-upgrade.

De Shanghai/Capella (“Shapella”)-upgrade is een hard fork die vijf EIPs zal implementeren, waarbij de meest verwachte EIP-4895 is, die opnames mogelijk zal maken. Shanghai is de naam van de hard fork op de uitvoeringslaag, terwijl Capella de naam is op de consensuslaag.

Op 7 februari 2023 werden opnames op het Zhejiang-testnet mogelijk gemaakt en op 28 februari voerde het Sepolia-testnet succesvol de hard fork-upgrade uit. Op 15 maart 2023 werd de hard fork uitgevoerd op het Goerli-testnet, de laatste testrun voor de mainnet-upgrade, die naar verwachting ergens in maart 2023 zal plaatsvinden. Meer dan 17,5 miljoen ETH wordt beschikbaar voor opnames.


Ethereum omrekenen

ETH

Meer Info


  • Charts

  • Historische data

  • Markten

  • Social

  • Nieuws

  • Comments

  • Zoom
  • Hour
  • Day
  • Week
  • Month
  • Year
  • All Time
  • Type
  • Line Chart
  • Candlestick
* Currency in USD
Historical Price for Ethereum
DateOpenCloseHighLowVolume
Ethereum Markets
#SourcePairVolumePriceChangeUpdated